Všechny svátky jsou oslavy a všechny oslavy by se měly nést v jakémsi zvláštním luxusu, jakýsi nádech okázalosti. Ať už je to setkání s rodinou při svátcích, nebo je to oslava narozenin, případně oslava k povýšení nebo jenom firemní párty. Ovšem všechny tyto příležitosti si žádají vědět, jaký alkohol patří do jakého skla.
Každému hostu obvykle chutná něco jiného, proto je důležité mít na stole nejenom rozdílné druhy alkoholu, ale také rozdílné sklenice. Voda a nealkoholické nápoje by měly být přichystané pro všechny hosty bez rozdílu: zpravidla jde o kónické sklenice, ale mohou být i na malé nožce, ovšem objem by měly mít minimálně dvě stě mililitrů. Menší skleničky o objemu asi sto mililitrů slouží na vodu ke kávě.
Pivo
Česká společnost se většinou bez servírování piva neobejde. Pro servírování tohoto alkoholického nápoje se nejvíce hodí půllitry s uchem, ale na svátečním stole se mohou servírovat do vysokých půllitrových sklenic bez ucha, tyto sklenice většinou mají zvláštní tvar. Pivo by mělo být dobře vychlazené a do sklenice by se mělo nalévat po skle, aby vytvořilo pěnu.
· Šumivá vína, sekt či šampaňské- Tyto nápoje se hodí pro slavnostní přípitek. Servírují se na vysoké nožce do úzkých sklenek.
· Aperitiv – Aperitiv se hodí do sklenky s kalichem do špičky.
· Víno – Bílá a růžová vína se servírují do sklenky s dlouhou stopkou a menším kalichem. Bílá vína by měla být vychlazená. Červená vína se podávají v pokojové teplotě do sklenky s nižší stopkou a větším kalichem, klidně více než tři sta mililitrů.
· Likér – Ten se podává v kalíšku na vysoké nožce, který má objem do padesáti mililitrů.
Lihoviny
· Vodka nebo rum – Ty se lijí do vysokých a úzkých panáků.
· Whisky – Ta by se měla podávat ve sklenici na malé nožce s kalichem do tvaru tulipánu, s širším dnem a užším hrdlem.
· Brandy a koňak – Tyto nápoje se lijí do balonových sklenic na nízké stopce, ta se nedrží za stopku ale za kalich.